60 dkg disznóhús (comb, lapocka, tarja), 1 nyers tojás, 1 szál sütnivaló kolbász, 20 dkg juhtúró, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 vizes zsemlye, pirospaprika, só, őrölt bors, piros arany, mustár, zsemlemorzsa
|
Ugyanúgy csináljuk, mint a tojásos fasírtot: A húst megtisztítjuk, az inakat, hártyákat odaadjuk a macskának, a többit megdaráljuk. A zsemléket langyos tejben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk és ledaráljuk. Ha nem kapunk vizes zsemlyét, házi kenyér is megteszi. A hagymát a lehető legapróbb kockákra vágjuk, a fokhagymát sóban péppé törjük. Az egészet összekeverjük, hozzákeverjük ízlés szerint a fűszereket (mustárt csak egy kávéskanálnyit!) és a tojással együtt, kézzel jól (minél keményebbre) összegyúrjuk. Ha nem elég száraz és kemény, óvatosan adagoljunk hozzá zsemlemorzsát. Egy tálcát megszórunk prézlivel. A kolbászt megmossuk, meghengergetjük a prézliben, hogy tapadjon rá a juhtúró, amit anon nyomban rá is tapicskolunk, bevonjuk vele a kolbászt. Az így kapott fehér hengert is beprézlizzük. A tálcán a prézlit elsimítjuk, és hosszú csíkban fasirthúst teszünk rá. Erre helyezzük a fehérre túrózott kolbászt és további marék húsokkal szépen körbeépítjük, henger alakúra formázzuk. Megforgatjuk a zsemlemorzsában, kizsírozott tepsibe tesszük és forró sütőben pirosra sütjük, többször meglocsolva. Akkor a legfinomabb, ha a hús fele marhából van. Lehet variálni a juhtúróval is, kaprot, snidlinget, fokhagymát, borsot keverhetünk hozzá, tejföllel képlékenyebbé tehetjük. (Csak arra vigyázzunk, ne legyen lágy, mert úgy járhatunk, mint e sorok szerzője - a képen látható módon szétlapítja a túrót a hús súlya.) Kiskocka krumplival és dinsztelt káposztával kínáljuk, nagyon finom és pikáns ízű étel.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|