recept: Juhtúrós stefánia, Kifőzde
Juhtúrós stefánia
(kolbásszal, juhtúróval töltött fasírt)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg disznóhús (comb, lapocka, tarja),
1 nyers tojás,
1 szál sütnivaló kolbász,
20 dkg juhtúró,
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 vizes zsemlye,
pirospaprika, só, őrölt bors, piros arany, mustár, zsemlemorzsa




Ugyanúgy csináljuk, mint a tojásos fasírtot:
A húst megtisztítjuk, az inakat, hártyákat odaadjuk a macskának, a többit megdaráljuk.
A zsemléket langyos tejben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk és ledaráljuk. Ha nem kapunk vizes zsemlyét, házi kenyér is megteszi.
A hagymát a lehető legapróbb kockákra vágjuk, a fokhagymát sóban péppé törjük.
Az egészet összekeverjük, hozzákeverjük ízlés szerint a fűszereket (mustárt csak egy kávéskanálnyit!) és a tojással együtt, kézzel jól (minél keményebbre) összegyúrjuk. Ha nem elég száraz és kemény, óvatosan adagoljunk hozzá zsemlemorzsát.
Egy tálcát megszórunk prézlivel. A kolbászt megmossuk, meghengergetjük a prézliben, hogy tapadjon rá a juhtúró, amit anon nyomban rá is tapicskolunk, bevonjuk vele a kolbászt. Az így kapott fehér hengert is beprézlizzük.
A tálcán a prézlit elsimítjuk, és hosszú csíkban fasirthúst teszünk rá. Erre helyezzük a fehérre túrózott kolbászt és további marék húsokkal szépen körbeépítjük, henger alakúra formázzuk.
Megforgatjuk a zsemlemorzsában, kizsírozott tepsibe tesszük és forró sütőben pirosra sütjük, többször meglocsolva.
Akkor a legfinomabb, ha a hús fele marhából van. Lehet variálni a juhtúróval is, kaprot, snidlinget, fokhagymát, borsot keverhetünk hozzá, tejföllel képlékenyebbé tehetjük. (Csak arra vigyázzunk, ne legyen lágy, mert úgy járhatunk, mint e sorok szerzője - a képen látható módon szétlapítja a túrót a hús súlya.)
Kiskocka krumplival és dinsztelt káposztával kínáljuk, nagyon finom és pikáns ízű étel.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: stefánia szelet
 fasírt
 kiskocka krumpli
 párolt káposzta
 Túrós vagdalt

Forrás: Forrás: Anyám repertoárjából.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.02.05. Utoljára frissítve: 2011.02.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 17:50:06 - 1.7)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez